25 Mayıs 2010 Salı

Uzunköprü'de İlk Belediye Binasının Yapılışı

 

    Uzunköprü'de, yukarıdaki resimde görülen belediye binası, kaymakam Mazhar Müfit (Kansu) Beyin ve Belediye Başkanı Hafız İsmail (Yayalar) efendinin öncülükleri ve halkın parasal yardımları ile 1905 yılında kurbanlar kesilerek temeli atıldı. Binanın yapımı ayni yıl tamamlandı. Padişah Abdülhamid'in hükümdarlık tahtına çıktığı 19 Ağustosta törenle hizmete açıldı. Resimde de görüldüğü gibi Uzunköprü belediye binası iki yıl önce Edirne'de yapılan belediye binasının daha küçük, minyatür örneğidir.

    Kentin girişinde yer alan binanın zarif demir parmaklıklarla çevrili iç açıcı bir bahçesi vardı. İki katlı ahşap, giriş balkonu üzerindeki tabelada "Umur-ı Belediye" yazısı vardı. Belediye dairesinin üstünde kurşun kubbeli bir saat kulesi ye bu kuleye büyük bir çalar saat takılmıştı. Bu saat kulesi ve çalar saatin bedeli olan 46 liranın yüz mecidiyesi, Çakmak çiftliği sahibi, Edirne eşrafından Hacı Emin Beyzade Ahmet bey tarafından, geri kalanı da kasaba halkınca sağlandı.

   
Ayrıca, belediye dairesi ön cephesine üç adet makineli fener, Edirne istasyonu binasından ve bir tane de, Uzunköprü komisyoncularınca, Almanya'dan getirtildi.

    1953 yılına gelindiğinde, bu tarihi binamız, belediye personelini alamaz duruma geldiğinden, belediye parkında yeni bir binanın yapılmasına girişildi.Yerine belediyeye gelir getiren altı dükkanlı ve üstü sinema salonu olan, belediye binası yapıldı.

    Daha sonraki yıllarda bu bina da yetersiz kalınca yine Anabacı caddesinde Tekel tarafından kullanılmakta olan tütün deposu ( Rece ) 1994-1996 yıllarında yıktırılarak günümüzde kullanılan yapı inşa edildi.

Cumhuriyet Meydanındaki eski belediye binası günümüzde dershane olarak kullanılmaktadır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder